POJĘCIA                                                                                                                                            


 

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż

POJĘCIA POŻARNICZE


B
BATALION - oddzial w sile od trzech do pieciu kompanii oraz dowódca


BEZPIECZENSTWO POZAROWE - stan eliminujący zagrozenie dla zycia lub zdrowia ludzi, uzyskiwany przez funkcjonowanie systemu norm prawnych i technicznych środków zabezpieczenia przeciw-pozarowego oraz prowadzonych dzialan zapobiegawczych przed pozarem.

BIODEGRADACJA - rozklad substancji przez określone odmiany mikroorganizmów wystepujących w środowisku wodnym lub gruncie.

BLEVE - w doslownym tlumaczeniu oznacza wybuch par wrzących cieczy (Boiling Liquids Expanding Vapours Explosions). Skrót stosuje sie powszechnie dla określenia wybuchu powstalego w wyniku gwaltownego wycieku latwo zapalnej cieczy o temperaturze wyzszej od jej temperatury wrzenia przy normalnym ciśnieniu atmosferycznym.

BLĄD PARALAKSY - bląd powstający np. przy odczytywaniu wskazan przyrządu pomiarowego podczas obserwowania wskazówki z kierunku prostopadlego do powierzchni podzielni (skali) tego przyrządu.

BILANS SIL I ŚRODKÓW - ilościowe zapotrzebowanie sil i środków do przeprowadzenia skutecznej akcji ratowniczo-gaśniczej.

BILANS WODNY - ilościowe zapotrzebowanie wody do gaszenia pozaru.

BIOAKUMULACJA - zgromadzenie w organiźmie zywym związku chemicznego w stezeniu wiekszym, niz wystepuje on w otoczeniu.

BODZIEC TERMICZNY - kazdy czynnik mający (lub mogścy wytworzyc) odpowiednio wysoką temperature i pojemnośc cieplną zdolną do zapalenia materialów palnych bądź zainicjowac wybuch gazów, pylów lub par cieczy palnych.

BRYGADA - związek pododdzialów i oddzialów realizujący w granicach administracyjnych województwa wielkoobszarowe dzialanie ratownicze.


A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ż


 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone

                                                                                         WITAMY NA STRAZAK - RATOWNIK                                                                                   

                 MENU                









                  INFO